Megkezdődött az autós koronavírus-tesztelés a fővárosban

Megkezdődött az autós koronavírus-tesztelés a fővárosban

A DriveCell Systems Zrt. a budapesti Groupama Aréna felszíni parkolójában egy teljesen érintésmentes áthajtásos koronavírus-tesztelő állomást létesített.

Egy online regisztrációt és visszaigazolást követően bárki az autójából elvégezheti a magyar cég által kidolgozott nukleinsav-alapú (PCR) koronavírustesztet.

Regisztrálni a tesztallomas.hu oldalon lehet.

Az orr- és garatnyálkahártyából vesznek mintát, ezeket speciálisan felszerelt laboratóriumban elemzik ki. Ezzel a módszerrel az aktív fertőzöttség vizsgálható, hiszen a teszt alkalmas arra, hogy kimutassa a koronavírus jelenlétét a szervezet hámsejtjeiben. Az eredményeket akár 24 órán belül is megkaphatják a tesztelők. 

A DriveCell Systems Zrt. alapítója, Erdős Gergely azt nyilatkozta, 

A rendszer a hasonló nemzetközi megoldásoknál is biztonságosabb, hiszen a mintavételre csak előzetes online regisztráció után, időpontra való érkezést követően kerül sor. Így az adatfelvételhez sem szükséges papíralapú dokumentáció használata, a teljes adatkezelés digitálisan történik. Másrészt maga a mintavételi folyamat is rendkívül gyors, mindössze körülbelül 3-5 percet vesz igénybe.

Egyelőre napi száz személynél tudják elvégezni a tesztet, 26.990.-forintos alapáron.

Fizetni bankkártyával, a helyszínen lehet, de a tervek között szerepel az online fizetés lehetősége is. A vizsálatra kizárólag autóval vagy minibusszal lehet érkezni, a gépjárművekben pedig csak tesztelők tartózkodhatnak, kísérők nem. 

„A koronavírus-járvány elleni védekezésben széles körű szakértői vélemények szerint nagy szerepet játszik a tesztelés, a fertőzés meglétének laboratóriumi vizsgálata. Magyarországon elsőként a mi platformunk kínál teljesen érintésmentes tesztelési lehetőséget, amely elsősorban a koronavírus-gyanús esetek, betegek kiszűrését célozza. A megoldás magánszemélyek és cégek számára egyaránt elérhető” – fogalmazott Andy Zhang, a Tesztallomas.hu technológiai hátterét biztosító Rollet alapítója.

Úgy tűnik, a közeljövőben több tesztállomás is nyílhat a fővárosban, sőt, akár vidéken is.

A cél az, hogy biztosítsák az országos lefedettséget, ami által a napi tesztelési kapacitás is nőni fog. A későbbiekben pedig a PCR-tesztek mellett újabb, orvosilag és hatósági vélemények szerint megbízható vizsgálati módszereket is alkalmazhatnak majd.

via

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.05.27

A Momentum kikényszeríti, hogy a fideszesek színt valljanak: Orbán vagy a főváros?

A Momentum megszavaztatja a budapesti fideszes képviselőket: Orbánt vagy a kerületi embereket képviselik? Itt az ideje, hogy színt valljanak az önkormányzatokat érintő megszorításoktól.

  • 2020.05.27

Programokkal készül a BKK a gyermeknapi hétvégére

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a biztonságot szem előtt tartva idén a gyermeknap alkalmából online programokkal, koncertekkel, előadással, rajzpályázattal, a járműveken pedig különleges hangbemondásokkal várja a fővárosban utazókat május utolsó hétvégéjén.

  • 2020.05.26

Hétvégén újra elindul a Zugligeti Libegő

A pünkösdi hosszú hétvégén újra várja a kirándulókat az idén 50 éves Zugligeti Libegő, amely júniusban és júliusban hétvégenként és ünnepnapokon már üzemel majd.