Dobrev Klára: Orbán a magyarok háta mögött adósítja el az országot

Dobrev Klára: Orbán a magyarok háta mögött adósítja el az országot

Dobrev Klára beszélt arról, hogy Orbán az EU-s források újracsoportosítása helyett devizahitellel adósítaná el Magyarországot és a magyar embereket. A DK politikusa azt is leszögezte, tömeges tesztelés nélkül nem lehet újraindítani a gazdaságot.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció politikusa, az Európai Parlament alelnöke online sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Orbán Viktor a koronavírus-válság kellős közepén 4 milliárd eurónyi devizahitelt akar felvenni Magyarország számára, miközben hazudik a 2000 milliárd forintnyi EU-s forrás sorsáról.

"4 milliárd eurónyi devizahitel egy olyan pillanatban, amikor a forint árfolyama soha nem látott gyengülésbe indult."

A gazdasági szabadságharcot hirdető Orbán Viktor úgy döntött, hogy eladósítja az országot évekre. Akkor veszi föl ezt a gigahitelt, amikor az Európai Unió válságkezelési csomagja elegendő forrást biztosítana Magyarország számára, hogy a koronavírus-válság gazdasági, szociális hatásait enyhítse.

A Demokratikus Koalíció felszólítja a miniszterelnököt, hogy az Európai Unió által biztosításokat használja fel a krízis kezelésére, és ne adósítsa el az országot devizahitellel.

Az Európai Unió 2000 milliárdforintnyi forrást szabadított fel a koronavírus-válság kezelésére. Ezt az EU arra szánta, hogy Magyarországnak legyen miből fizetni a bérpótló támogatásokat, támogatni a munkanélkülieket, fejleszteni az egészségügyet, megfizetni az orvosokat, ápolókat, és megoldani a leginkább veszélyeztetett idősek ellátását. Ebből a pénzből a lakosság tesztelésére is jutna.

 

"Ez az a pénz, amiről Orbán Viktor azt állítja, hogy nincs, mert már elköltötték. Márpedig ez nem így van!"
Ennek a pénznek egy jelentős részét lehet, hogy ő már odaígérte barátainak, rokonainak, oligarcháinak. Orbán Viktornak semmi mást nem kellene csinálnia, mint belenézni rokonai, barátai, oligarchái szemébe, és azt mondani, hogy mostantól kezdve ezt az uniós támogatást márpedig a magyar emberekre fordítja. - közölte Dobrev Klára a DK álláspontját.

A Demokratikus Koalíció arra szólítja föl Orbán Viktort, hogy ne vegyen fel devizahitelt, hanem használja ki maximálisan az Európai Unió által biztosított támogatásokat. Ezt a pénzt fordítsa arra, amire szánták, a magyar emberek megsegítésére.

Ez után az ATV kérdésére szóba került, hogy vajon miért gondolja Orbán, hogy pont május 3-án fog tetőzni a járvány, illetve miért akkora időzíti a gazdaság újraindítását. Mivel a Fidesz-kormány senkit sem tájékoztat normálisan, így az előbbi kérdésre Dobrev Klára sem tudott további információval szolgálni.

"Ugyanolyan kevés információval rendelkezem, mint a magyarok milliói. A kormány folyamatosan titkolja az adatokat, ezért egész egyszerűen nincsen valós képünk az ország állapotáról, a koronavírus elterjedéséről."

A gazdaság újraindításával és a megszokott hétköznapok visszaállításával kapcsolatban a DK-s politikus szerint érdemes lenne olyan nyugat-európai példákat követnünk, amik működnek.

"Tömeges tesztelés nélkül biztos, hogy nem lehet újraindítani a gazdaságot."
"Európában a legtöbb országban elkezdtek gondolkodni azon, hogy hogyan lehetne újraindítani a gazdaságot, hogyan lehetne egy kicsit könnyebbé tenni az emberek életét. Ehhez azonban biztos, hogy egy feltétel szükséges. Mindenhol, ahol újraindítják a gazdaságot, tömeges teszteléseket végeznek annak érdekében, hogy megvédjék azokat, akik leginkább veszélyeztetettek, el tudják különíteni a fertőzötteket. És épp ezért nagyobb biztonságban tudhatjuk azokat, akiknek adott esetben dolgozniuk kell."

Dobrev Klára szerint minden ésszerűségnek ellentmond azt, hogy a kormány a járvány tetőzésének napjára időzítik a gazdaságot sújtó járványügyi korlátozások enyhítését. Ilyen országról még nem hallott, ilyen máshol nincs, mondta. Szerinte a háttérben az állhat, hogy Orbánék titkolnak valamit az emberek elől.

"Valami nem stimmel, valaki nem mond igazat!"

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.05.24

Komjáthi Imre: az MSZP a magyar dolgozókat védi!

"Az MSZP a magyar munkavállálók pártján áll. Az MSZP a magyar dolgozók jogait védi és értük küzd" - jelentette ki Komjáthi Imre, a szocialisták alelnöke vasárnap.

  • 2020.05.24

A DK a Puskás Arénára vetítette az ország szégyenét

Mészárosnak minden, az egészségügynek semmi: a DK szerint amíg az egészségügy semmiféle plusz támogatást nem kap a kormánytól, Orbán szomszédja a járványon is jól megszedi magát.

  • 2020.05.23

Az ingyen parkolást is elveszi a Fidesz az egészségügyisektől

A járvány frontvonalában harcolók nyílt megalázása, hogy a fizetésük csökkentése mellett még az ingyen parkolás sem jár nekik a munkahelyükön - közölte a DK.