Fideszes politikus szerint Stróman lehet Mészáros

Fideszes politikus szerint Stróman lehet Mészáros

Schöpflin György, Orbán egyik korábbi EP-képviselője elszólta magát Mészáros Lőrinc gazdagodásával kapcsolatban. Valószínűleg nem dicséri meg érte egykori gazdája. 

A Válasz Online készített podcast adást Schöpflin Györggyel, a Fidesz–KDNP volt európai parlamenti képviselőjével. Beszélgettek például arról az aláírásgyűjtésről, amely közvetlen uniós támogatást szerezne a nemzeti régióknak. De Orbán Viktor és Donald Tusk megromlott kapcsolata is téma volt. 

A legérdekesebb rész viszont az volt, amikor szóba jött Orbán Viktor pénztárosa, Mészáros Lőrinc. Az egyik riporter felvetésére, miszerint Mészáros gazdagodását Brüsszel finanszírozta, Schöpflin György elmondta: Az OLAF és az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága is nézi a tagállamokat.

El is jöttek Magyarországra és nagyon csóválták a fejüket. Valamikor el kell számolni ezekkel a pénzekkel. 

Mégis Mészáros lett az ország leggazdagabb embere - fűzte hozzá a Heti Válasz riportere. Schöpflin György erre elmondta:

Az, ami Magyarországon kialakult, az egy államközpontú gazdaság, ami frontálisan szembemegy a brüsszeli szabadpiac gondolkodásával.
És akkor látunk ilyen közbülső, közbetett szereplőket, az általatok említett Mészáros Lőrincet, aki valójában úgy szerepel Brüsszel felé, mint egy magánvállalkozó, de igazából ő nem közvetlen alkalmazottja az államnak, de mégis az állam gazdaságpolitikáját bonyolítja le.

Ezt hívják állampártnak, nem? Amikor a pártot és az államot nem lehet különválasztani, meg a strómant sem - kérdezett vissza a riporter.

Schöpflin György: "A strómant... lehetséges. Nem teljesen állampárt, azért vannak ellentétes folyamatok."

Tökéletesnek nem mondja, de szerinte azért még működik Magyarországon a piac. 

 

(Kiemelt kép: MTI-Kovács Attila)

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.06.02

Szabó Tímea: Orbán felfüggesztheti az alapjogokat, tovább lophatja a közpénzeket

A Párbeszéd frakcióvezetője felhívta a figyelmet, hogy Orbánék csak látszatra mondanak le a teljhatalomról. Az egészségügyi vásághelyzet továbbra is szabad kezet ad a kormánynak.

  • 2020.05.30

Balog Zoltán öt legundorítóbb kijelentése

A fideszes Balog Zoltánról tudjuk, hogy vizet prédikál, de néhány kijelentésével örökre beírta magát a csicskák könyvébe.

  • 2020.05.29

Úgy 8 milliárddal emeli a papok fizetését a Fidesz

Úgy látszik, csak az ápolók nem a pénzért dolgoznak, a papok igen. A pontos összeget nem közölték, de kábé 8 milliárdos emelést kapnak.