Mátrai Erőmű: 75 milliárd forintot buktunk csak, hogy Mészáros Lőrinc jól járjon

Mátrai Erőmű: 75 milliárd forintot buktunk csak, hogy Mészáros Lőrinc jól járjon

Veszteséggyárat vett az állam a nyakába. Minden idők legrosszabb üzletét Pénztáros Lőrinccel kötötte az ország.

Oszlik a Mátrai Erőmű körüli homály. Az eddig is nyilvánvaló volt, az állam rossz bizniszt csinált. Most már azt is tudjuk, hogy erre kifejezetten azért került sor, hogy az ország leggazdagabb strómanja milliárdos haszonnal szálljon ki a pénznyelőből.

A 444.hu lépésről lépésre lekövette, hogy ki, mikor és mennyiért vásárolta be magát az erőműbe. Ahányszor gazdát cserélt, annyival járt rosszabbul a következő tulajdonos. A lánc legvégén a magyar állam áll – vagyis mi buktuk rajta a legtöbbet.

Az erőmű az ország második legnagyobb áramtermelője Paks után. Korábban jó befektetésnek számított, azonban mára korszerűtlenné vált. Az üzemeltetése egy vagyon, a környezetvédelmi szempontoknak sem felel meg. Emiatt hamarosan be is kell zárni, és sokba fog kerülni az elbontása. Mégis miért vette meg akkor az állam?

Korábban 5,9 milliárdért nem kellett az államnak. Mészárostól 17,4-ért vettük meg.

  • 2017-ben egy német cég 72,6 %-ban tulajdonolta a Mátrai Erőművet. Az állami MVM szintén tulajdonos volt, 26,1%-ban. Amikor a németek árulni kezdték az erőművet, az MVM szintén ajánlatot tett, azonban lemaradt a győztes mögött.
  • A nyertes vásárló 5,9 milliárd forintot fizetett az erőműért. Az MVM-nek ez akkoriban drága volt.
  • Egészen mostanáig, idén ugyanis 17,4 milliárd forintért szerezte meg. Úgy, hogy addigra kivettek belőle minden tartalékot, az erőmű teljesen eladósodott, és végül további 57,7 milliárdot költöttek rá pluszban. Összesen tehát 75,14 milliárdba fájt az államnak.
Miért „érte meg” végül a 17,4 milliárdos vételár? Mert akkor már Mészáros Lőrinc érdekeltségi köréből kerültek ki az eladók.

Térjünk vissza 2017-re, amikor a németek árulni kezdték a részesedésüket.

  • A győztes a Mátra Energy Holding lett. Fele részben egy cseh-szlovák cégóriáshoz került, fele részben pedig Mészáros cégéhez.
  • Az üzlet megkötése után hirtelen Mészáros stróman bejelentette, hogy az egész erőműre igényt tart, és kivásárolta a csehektől. A csehek óriási haszonnal szálltak ki, négyszeresét kapták meg, mint amennyit fizettek – átszámítva potom 12 milliárd forintot.
  • Alighogy Mészároshoz került az egész erőmű, az MVM máris megkörnyékezte. Orbán szerint azért kellett megvásárolni, mert a Pénztáros be akarta zárni, így viszont rengetegen maradtak volna munka nélkül.

Miklós László az MVM egykori felügyelőbizottsági elnöke szerint azonban egy kormányrendelet megakadályozza, hogy csak úgy bezárjanak egy gyárat. Ha az ellátás biztonságát veszélyezteti, akkor az üzemeltetést átadhatják másnak.

Vagyis az erőművet teljesen ingyen is átadhatták volna az MVM-nek. Ehhez képest fizettek Lölőnek több mint 17 milliárdot és még ráköltöttek majdnem 60-at.

Az erőmű üzemeltetése rengeteg pénzébe fájt volna Mészárosnak, és egyáltalán nem érte volna meg. Lepasszolta az államnak, előtte pedig kivett belőle 11,2 milliárdnyi osztalékot. Ezzel a lépéssel teljesen lenullázta az egész céget, szinte értéktelenné vált. A kormány viszont megvette, és további milliárdokat ölt bele.

Orbán óriásit kamuzott. Valószínűleg végig az volt a terv, hogy a stróman zsebét tömjék ki. Az üzlet nem kényszerűségből született, hanem alaposan előkészített, szégyentelen csalás volt már az első pillanattól kezdve – mi másra következtethetnénk?

És hogy mi a leginkább felháborító? Itt nem állami beszerzést nyert el a stróman, amiért valamit csinálnia is kellett volna. Pusztán gazdát cserélt egy korszerűtlen közpénztemető, amivel ismét csak Orbán cimborája nyert. 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.20

Durva képek: nem fogod elhinni, milyen körülmények között dolgoznak orvosok

Nagyon kemény képeket posztolt az Orbán által világszínvonalúnak nevezett magyar egészségügy lerobbant állapotáról a MOK. Orbán és Kásler elsüllyedhet szégyenében, az orvosok és nővérek viszont hősök, hogy ilyen körülmények között mentik az életeket!

  • 2020.09.19

Friss: Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan az MSZP társelnökei

Az elnökpáros 225 szavazatot, az összes küldött 86 százalékának szavazatát kapta meg - tudta meg lapunk.

  • 2020.09.19

Játék jachtot kapott Szijjártó, hogy azzal szórakozzon, ne a közpénzzel

A Demokratikus Lendület, a DK ijfúsági szervezete ajándékozta meg a luxusminisztert két olyan közlekedési eszközzel, amin már láthattuk őt korábban.