Politikai boszorkányüldözést folytat a DK ellen az ÁSZ

Politikai boszorkányüldözést folytat a DK ellen az ÁSZ

A volt fideszesekkel megtömött Állami Számvevőszék vizsgálatokkal igyekszik ellehetetleníteni a Demokratikus Koalíciót. Olyan papírokat követelnek tőlük, amik nekik megvannak, de a DK-nak egy tűzesett miatt nem.

Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgatója a Klubrádió reggeli műsorában nyilatkozott arról, hogy milyen nonszensz helyzet alakult ki az párt és az ÁSZ között. A benyújtandó iratok már a számvevőszéknél vannak, azokért pereskedik most velük a DK.

Sajnos másfél évvel ezelőtt a teljes központi DK iroda kiégett. Annyira súlyos volt a tűz, hogy az irodaháznak a legfelső emeletét le is kellett bontani és újraépíteni a nulláról. A páncélszekrények, amelyekben elzártuk a bizonylatokat megmaradtak ugyan, de tűzben minden, ami bennük volt elporladt.

Ebben a tűzben megsemmisült a DK teljes könyvelése, a számlák, bizonylatok teljes állománya. Korábban készültek másolatok, amiket a DK elküldött az Állami Számvevőszékhez. A párt hiába hivatkozott ezekre, az ÁSZ rajtuk követelte az elégett eredeti példányokat.

Az ÁSZ a DK-t az elmúlt öt évben ötször ellenőrizte.

Az utolsó 2017-2018-as időszakot felölelő ellenőrzés tárgyát képezik a megsemmisült iratok is. A dokumentumok 80%-áról a párt a tüzet megelőzően már küldött be másolatot az ÁSZ-nak.

"Azt kértük tőlük most, amikor a tűz után megpróbáltuk rekonstruálni az elégett adatállományt, hogy ezt adják már vissza nekünk legyenek szívesek, hiszen ezek tulajdonképpen a mi anyagaink, és ez nekünk nagyon segítené a könyvelésünk visszaépítését. Ők erre nem voltak hajlandók."

 

"Annyira nem, hogy most perelnünk kell a saját átadott adatainkért az ÁSZ-t."

Egyelőre zajlik a per, és a DK még nem kapta vissza az adatokat. A teljes dokumentációt így sem lehetne rekonstruálni, de a nagy részét az ÁSZ vissza tudná adni a DK-nak.

Kijöttek helyszíni szemlére, amikor a mostani ellenőrzés elindult, és kérdéseket tettek föl a DK egyik régi szabályzatával kapcsolatban. Amikor megkérdeztem, hogy honnan tudják vagy mivel vetik össze, akkor az ellenőr, aki kijött, elővette és lobogtatta a szabályzatot, ami a tűzben elégett és nekünk nem volt meg. Sebián-Petrovszki László alábbi története jól szemlélteti az állami szervezet hozzáállását.

Az ÁSZ nem hajlandó visszaszolgáltatni a DK-nak a saját dokumentumaikat másolatban sem. Ezen kívül arra hivatkoznak, hogy a már benyújtott másolatokat nem tudják elfogadni, nekik az eredeti kell. Mivel feltételezhetjük, hogy az ÁSZ alkalmazottai is tisztában vannak vele, hogy a tűzben megsemmisült iratok nem pótolhatók, így valószínű, hogy felülről megszabott politikai ítéletet hajtanak végre.

A Fidesz láthatólag tart a legerősebb ellenzéki párttól, ezért támadják a DK-t.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.05.27

Több mint 15 milliárd eurót kapunk az EU-tól a magyar gazdaság újraindítására

Az Európai Bizottság 750 milliárd euróval támogatja a kontinens gazdaságának újraindítását. Közben a Fidesz-kormány az önkormányzatokat vérezteti ki, és cserben hagyja a munkanélkülieket.

  • 2020.05.27

MSZP: a kormány használjon fel minden uniós eszközt a segítségnyújtásra!

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy használjon fel minden európai uniós eszközt a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklésére - mondta Ujhelyi István, a szocialisták európai parlamenti képviselője szerdán.

  • 2020.05.27

Sneider Tamás, Farkas Gergely és Varga-Damm Andrea elhagyja a Jobbikot

Kilép a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportjából Sneider Tamás, Farkas Gergely és Varga-Damm Andrea - írja az MTI.