Szlávik a szennyvízminták alapján: tovább emelkedik a fertőzöttek száma

Szlávik a szennyvízminták alapján: tovább emelkedik a fertőzöttek száma

A koronavírus a halálozások számát tekintve sokkal veszélyesebb, mint az influenza - mondja Szlávik János infektológus.

A szennyvízből vett minták alapján úgy tűnik, hogy a városokban tovább emelkedik a fertőzöttek száma a következő 4-10 napban - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa a Kossuth rádióban, tudósított az MTI.

Szlávik János szerint súlyosan téves az elképzelés, hogy a betegség a fiatalok esetében nem veszélyes. A főorvos azt mondja, nagyon valószínű, hogy ilyen fertőzött is intenzívre kerülhet, súlyos esetben meg is halhat.

Közeleg az influenzajárványok időszaka, ami komoly veszéllyel fenyeget idén, hiszen pontosan azt a kört érinti, mint a COVID-19. Ezek az idősek, krónikus betegek, műtéten átesett emberek. Szlávik szerint nagyon fontos lenne, hogy közülük minél többen kapják meg az influenza elleni védőoltást, mert így legalább az egyik betegség ellen védeni lehet a veszélyeztetetteket. Ez ráadásul az orvosokat is segíti, hiszen - ha kizárhatják az influenzát a tünetek vizsgálatánál -, gyorsabban állapíthatják meg betegség valódi okát.

Szlávik János korábban az HVG Terasznak azt mondta: túlzottan optimisták voltunk a járvány leküzdésének idejét tekintve, és szerinte a koronavírusból csak 2022-ben fog a világ felállni. Szlávik azt is mondta, hogy minimum még egy év, mire kiderül, hogy a vakcinák mire képesek. Hiába lesznek jövő év elején már oltások, ez nem jelenti azt, hogy hatékonyak - jelentette ki.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.10.01

Megnyitották a kiskunhalasi konténerkórházat, de orvosokból még mindig nincs elég

A kórházi kezelésre szoruló betegek száma olyan dinamikával emelkedett, hogy a jelenlegi körülmények között a városi Semmelweis kórház már nem tudta biztosítani az ellátásukat. Orvosokat, ápolókat a környező térségekből vezényelnek át.

  • 2020.10.01

Dobrev Klára: A nyugodt időskor nem kell, hogy kiváltság legyen

Október 1-je az idősek világnapja. Az Európai Parlament alelnöke szerint az időseinkkel nemcsak ezen a napon kell törődnünk, hanem az év minden napján. Ez az, amit a vámpírkormány évek óta nem tesz meg.

  • 2020.10.01

Az Alapjogokért Központ mögött álló cégbe dől a lé, de nem tudni, honnan

660 milliós támogatás folyt be az Alapjogokért Központ mögött álló Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. nevű cégbe tavaly - írta meg a korrupciófigyelő K-Monitor oldal.