Továbbra sem kapnak segélyt a járvány miatt munka nélkül maradottak

Továbbra sem kapnak segélyt a járvány miatt munka nélkül maradottak

A kormány nevében, az ITM államtitkára György László jelentette be hétfőn az új intézkedéseket. A DK szerint ez nem jelent megoldást a munkahelyüket elvesztők számára, és a kisvállalkozásokat is eladósíthatja.

Több, mint két hete hozta nyilvánosságra a kormány gazdaságvédelmi akciótervét Orbán. Ebben alig szerepelt konkrétum a leálló gazdaság miatt jövedelem nélkül maradottakról. A kormány úgy látszik késve, de meghallotta az elégedetlen hangokat, így némileg javított a tervezeten.

Hétfőn az Innovációs és Technológiai Minisztérium sajtótájékoztatóján György László jelentette be az új intézkedéseket.

A munkahelyvédelmi bértámogatás már napi 2 órás foglalkoztatás után is igénybe vehető lesz. A vállalkozások munkahelymegtartó hitelt igényelhetnek, amiből maximum 9 hónapig fizethetik egy-egy munkavállaló bérét. A módosításokat tartalmazó kormányrendelet hétfő este jelenik meg.

A Demokratikus Koalíció szerint a magyar kormánynak továbbra sincs érdemi válságkezelő csomagja. Az eddig bejelentett intézkedések alkalmatlanok a tömeges elbocsájtások megállítására. Továbbra sincs vállalkozások széles körének elérhető bértámogatás. Továbbra sincs bérpótlék azoknak, akik már elveszítették a munkájukat a kormány késlekedése miatt." -  nyilatkozta Barkóczi Balázs, a DK szóvivője.
A bérkiegészítő támogatás és a hitel valóban csak azokat segíti, akik még állásban vannak. A válság viszont nem ismeri az úgynevezett munkaalapú társadalom fogalmát, úgyhogy sokak akaratuk ellenére sem fognak tudni egy ideig munkába állni. Egy szolidáris társadalom feladata válság esetén összefogni, és segíteni azokat, akik saját erejükből jelenleg nem képesek fenntartani magukat és családjukat.

 

 

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.05.27

MSZP: a kormány használjon fel minden uniós eszközt a segítségnyújtásra!

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy használjon fel minden európai uniós eszközt a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklésére - mondta Ujhelyi István, a szocialisták európai parlamenti képviselője szerdán.

  • 2020.05.27

Több mint 15 milliárd eurót kapunk az EU-tól a magyar gazdaság újraindítására

Az Európai Bizottság 750 milliárd euróval támogatja a kontinens gazdaságának újraindítását. Közben a Fidesz-kormány az önkormányzatokat vérezteti ki, és cserben hagyja a munkanélkülieket.

  • 2020.05.27

Sneider Tamás, Farkas Gergely és Varga-Damm Andrea elhagyja a Jobbikot

Kilép a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportjából Sneider Tamás, Farkas Gergely és Varga-Damm Andrea - írja az MTI.