Valójában egy plázát húz fel Néprajzi Múzeum néven a Fidesz

Valójában egy plázát húz fel Néprajzi Múzeum néven a Fidesz

Az ocsmány, modern épület alig egytizedébe fogják beszorítani a páratlan néprajzi gyűjteményt.

Valójában nem is múzeumi, hanem szórakoztató negyed épül a Városligetben. Az új épületek nagyobb részét nem múzeumként hasznosítják - erre hívta fel a figyelmet korábban a Civil Zugló Egyesület.

Drága éttermek, boltok, konferenciaterem, mozi és természetesen úgynevezett "közösségi terek" fogják az épület nagy részét elfoglalni.

A közösségi tér sajnos modern városfejlesztés egyik elkerülhetetlen eleme. Ha nem tudnánk miről van szó, ez az, amikor egy rideg, betonfalú hodályba elhelyeznek néhány furcsa formájú, ülésre alkalmatlan utcabútornak nevezett valamit. A jó pénzért kiadható üzlethelyiségek és a felesleges, üres terek mellett nem csoda, hogy alig marad  hely a múzeumnak az Orbánék által megálmodott förmedvényben.

A Népszava fedezte fel, hogy az otromba betonépítmény 33000 négyzetméteréből alig több, mint 4 ezret kapna maga a Néprajzi Múzeum.

A szinte mellékesen helyet kapó múzeumot leszámítva az épület szinte olyan lesz, mint egy gazdag sznoboknak készült bevásárlóközpont. Ilyet csinálhattak volna máshol is, és főleg csinálhattak volna más pénzéből, nem a miénkből. A Városligetről leszakított területre pedig építhettek volna egy tájba illeszkedő, múzeumnak méltó és szép épületet. Aztán körbeültették volna fákkal. De a fa olcsó, a beton viszont drága, ami pedig drága, abból többet lehet lopni.

A Liget projekt, mint minden, ami közpénzből épül, és amihez a Fidesznek köze van, folyamatosan csúszik, és folyamatosan drágul. Már több, mint ötször annyi az építési költség, mint amiről a 2010-es induláskor beszéltek. Eddig 32 milliárdnál tartunk. A Néprajzi Múzeumnak már tavaly meg kellett volna nyitnia. Ehhez képest valószínű, hogy még a 2022-ben sem készülhet majd róla kampányfotó. A Fidesz majd megint csak ígérgethet.

Bár Orbán Viktor Karácsony Gergely tavalyi győzelme után azt ígérte, hogy nem épül semmi, amit a budapestiek nem akarnak, természetesen hazudott.

Idén tavasszal a vírushelyzetet kihasználva egy salátatörvénnyel kivették a főváros kezéből a lehetőséget, hogy megakadályozzák a a Liget-projekt még el nem kezdett beruházásainak megvalósítását. Ennek kapcsán Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes határozottan kijelentette:

Kompromisszumkészségünk addig tartott, hogy a már elkezdett építkezéseket be lehet fejezni, nem kezdeményeztünk bontást. Nemet mondtunk viszont a további építkezésekre és ezen nem kívánunk változtatni a jövőben sem.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.10.01

Megnyitották a kiskunhalasi konténerkórházat, de orvosokból még mindig nincs elég

A kórházi kezelésre szoruló betegek száma olyan dinamikával emelkedett, hogy a jelenlegi körülmények között a városi Semmelweis kórház már nem tudta biztosítani az ellátásukat. Orvosokat, ápolókat a környező térségekből vezényelnek át.

  • 2020.10.01

Dobrev Klára: A nyugodt időskor nem kell, hogy kiváltság legyen

Október 1-je az idősek világnapja. Az Európai Parlament alelnöke szerint az időseinkkel nemcsak ezen a napon kell törődnünk, hanem az év minden napján. Ez az, amit a vámpírkormány évek óta nem tesz meg.

  • 2020.10.01

Az Alapjogokért Központ mögött álló cégbe dől a lé, de nem tudni, honnan

660 milliós támogatás folyt be az Alapjogokért Központ mögött álló Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. nevű cégbe tavaly - írta meg a korrupciófigyelő K-Monitor oldal.