Horváth Csaba: a Városligetet nem lehet használni, jelenleg átjárhatatlan

Horváth Csaba: a Városligetet nem lehet használni, jelenleg átjárhatatlan

A Liget-projekt támogatottságáról vitázott Budapest XIV. kerületének polgármestere és a Városliget fejlesztéséért felelős miniszteri biztos. Zugló polgármestere azt követeli, hogy egy éven belül állítsák helyre a területet, bontsák el a kordonokat.

Horváth Csaba (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) Niedermüller Péterrel (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), a VII. kerület polgármesterével és Temesvári Szilviával, a VI. kerület párbeszédes alpolgármesterével tartott - az MSZP Facebook-oldalán is követhető - sajtótájékoztatót, amelyen megjelent Baán László, a Városliget fejlesztéséért és a Magyar Állami Operaház beruházásaiért felelős miniszteri biztos is.
Horváth Csaba azt mondta, a Városligetet nem lehet használni, jelenleg átjárhatatlan, ezért a három érintett kerület vezetője levélben fordult Fürjes Balázshoz, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárához a kordonok mihamarabbi elbontása érdekében.

Hozzátette: az elmúlt tíz hónapban a főváros új vezetése egyértelművé tette, hogy a Városligetnek közparkként kell megújulnia, a kormánynak tudomásul kell vennie, hogy semmilyen új épület nem épülhet ott.

Niedermüller Péter megjegyezte, a beruházásból egy sor dolgot már nem lehet visszacsinálni, ezért a levélben kompromisszumos megoldást javasolnak, a Városliget új, ésszerű koncepció mentén történő megújítását.

Temesvári Szilvia szerint a fővárosnak azért is szüksége lenne minél nagyobb zöldterületre, hogy a klímaváltozás hatásait ellensúlyozni tudja. Szerinte még a kormánypárti szavazók 80 százaléka is azt mondja, hogy a Liget beépítése bűn.

Baán László, államtitkár azt ígérte, hogy egy-két hónapon belül elbontják a kordonokat, szerinte ahol felújítás van, ott rumli is van. 
Horváth Csaba reagálásában azt mondta, nem ígéretek kellenek, hanem bizonyíték, hiszen hétéves folyamatról van szó. Folyamatosan azt a látszatot akarják kelteni, hogy nő a zöldfelület, de valójában nem nő - jegyezte meg. Ha végre békét szeretnénk, akkor "el kell takarodnia ezeknek a kordonoknak innen, minden építési szándékkal együtt" - fogalmazott. Hozzátette: azt szeretné, hogy ha nem lenne építőipari munkás a Városligetben egy éven belül.

Baán László válaszában nyilvános vitára hívta a Liget megújításáról a zuglói polgármestert, aki azt mondta, bármikor rendelkezésére áll.

Horváth Csaba még hozzátette, a Liget-felújítást a budapestiek az első pillanattól az utolsóig ellenezték, velük arról nem konzultáltak, mert a fővárost nem olyan, tisztességes polgármester vezette, aki a budapestieket képviselte volna, hanem olyan, aki "behajolt a kormány érdekeinek".

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.25

Szavazzon: tök ciki, amit Szijjártó művel, de vajon szándékos is?

Azt eddig is tudtuk, hogy a külügyminiszter szereti a luxusjachtozást és szívesen száll rendőrségi helikopterre is. Most a Continental új gumitesztpályáján repesztett egy átalakított luxusterepjáróval.

  • 2020.09.25

Szabó Tímea: az összefogás ereje le tudja győzni a legalávalóbb fideszes érdeket is

A Fidesz-kormány végleg meghátrált a Hajógyári-szigetre tervezett gát ügyében. Maradnak a fát, futnak a csicskák!

  • 2020.09.25

Orbán ezt nem mutogatja: horror állapotok a kiskunhalasi városi kórházban

A felcsúti miniszterelnök új hobbija a kórházlátogatás, de van olyan hely, amit nem vállalna fel a nyilvánosság előtt.